Smart Retur tecknar stort avtal för hantering av returlastbärare

May 26, 2022

SmartRetur har efter en upphandlingsprocess tecknat nytt avtal med Sveriges största dagligvarukedja ICA och kommer hantera alla deras returpallar. SmartRetur är Nordens största returlogistikaktör med skräddarsydda lösningar av returpallar över hela landet.

Kräver returlogistik av högsta kvalitet

-Att ICA väljer oss är en enorm förtroendeförklaring, säger regionchef Andreas Lagerbäck i SmartRetur. De hade några extremt specifika och tuffa krav på volym, leveranskvaliteter, geografisk täckning och flexibilitet- något som vi inte hade klarat för bara tre-fyra år sedan. Men i dag erbjuder SmartRetur en rikstäckande och marknadsledande lösning för en total hantering av returpallar anpassad till deras distribution i hela Sverige. För med ett betydande antal pallar per år, fördelat på 7 olika platser med varierande storlek och geografisk placering, är det här kontraktet en kundanpassad lösning på hög nivå, säger Lagerbäck.

Ett vinnande koncept

VD Magnus Krook på SmartRetur Sverige säger att han gärna skryter lite om sitt team en dag som denna.

-Andreas och gänget har kämpat på i flera år för att bygga upp SmartRetur till att bli Sveriges ledande returlogistikpartner och därmed locka till sig kunder av ICAs kaliber. Genom strategiska geografiska uppköp har vi dessutom kompletterat för att tänka korta avstånd och effektiv återanvändning av dyrbara resurser där det betyder som mest. Om något så har SmartRetur försökt att stå för en professionalisering av returlogistik genom stordrift, återanvändning, digitalisering och rätt bemanning på rätt plats. Att ha full kontroll över alla returpallar i en oförutsägbar värld, där både råvarutillgången och värdekedjorna visar sig sårbara, är viktigare än någonsin, säger Krook.

Alla typer av pallar är viktiga

Avtalet med ICA som är på 3 år, träder i kraft från 1 september och innebär att SmartRetur tar hand om alla typer av överskottspallar för ICA, oavsett ursprung, typ och kvalitet. Som importland är Sverige beroende av att uppvisa stor flexibilitet i sin logistik, både när det gäller import och inom landet. Att ta vara på trävaror och träpallen är därför inte bara viktigt för stora kunder som ICA, men också för samhället i stort, påpekar Krook.

-Man kan kanske bli lite trött på begreppet ”hållbarhet” när det är svårt att få saker och ting att gå ihop i vardagen, men sanningen är att allt det här hänger ihop. Ju bättre vi gör vardagslogistiken, desto bättre är det för miljön. Därför är vi dubbelt stolta över möjligheten vi har fått med ICA, avslutar Magnus Krook.

Fakta om SmartRetur:

SmartRetur är med sina verksamheter i Norge, Sverige och Danmark Nordens ledande aktör inom returlogistik med en omsättning på närmare 75 millioner EUR. Bolaget grundades 2001 och ägs idag av norska PE-fonden Norvestor.

För ytterligare info:

Magnus Krook, VD Smart Retur Sverige AB, 072 223 32 77