Från den gamla pallbranschen till smart returlogistik

Tanken bakom Smart Retur blev verklighet när vi 2012 bytte namn från Waba och lade om strategin. När plastpallen först möjliggjorde en sluten värdekedja såg vi en möjlighet som ingen annan såg: Om vi utvecklade ett liknande system för träpallar skulle både kostnaderna och utsläppen minska betydligt – plus att hanteringen blev mycket effektivare.

I dag sorterar vi träpallarna, reparerar dem vid behov och uppnår på så sätt en återvinningsgrad på upp till 98 procent.

Vi satsade stort på teknik och digitalisering och introducerade Smart Returs egen digitala pallbank – så att du som kund enkelt kan få det du behöver när du behöver det, med full översikt och flexibilitet.

Med en transparent affärsmodell, en genuin önskan om att leda världen i rätt riktning, och produkter och tjänster som verkligen levererar, kunde vi konstatera att Smart Retur höll på att bli marknadsledande. Nu är vi störst i Norden.

Smart Returs resa de senaste tio åren har tagit oss från 200 miljoner till 1.100 miljoner i omsättning. Ändå ligger den största potentialen framför oss, och vi är redo att lyfta ännu högre.

2001 Waba grundades.

2012 Søren Eriksen blev ny vd.

Januari 2017 Nya ägare

Augusti 2017 Bytte namn från Waba till Smart Retur

Januari 2018 Pallbanken lanseras

Augusti 2020 Norvestor går in som ägare

2020 Förvärvade PSRS

2021 Får licens och rättigheter till Nordisk plastpall

2021 Förvärvade Jordbro Lastpall

2021 Förvärvade Provipal

2022 Förvärvade Pallservice Renova AB

Vår vision är att driva utvecklingen framåt i en av de mest spännande och innovativa cirkulärekonomiska branscherna.

Framöver har vi två mål: Att konsolidera marknaden och att bidra till att plastpallen blir samma succé i Danmark och Finland som vi har gjort den till i Norge och Sverige. Detta kommer att bidra till ännu större minskningar av utsläpp, resursförbrukning och kostnader, och vi tar ännu ett steg mot en lite bättre värld. Det finns fortfarande outforskade metoder och obeprövad teknik som vi ska utnyttja i framtiden.

Vi har redan kommit långt på de tio år som gått sedan vi bytte spår och kan med handen på hjärtat säga att Smart Retur bidrar till en bättre värld – med ytterligare professionalisering av returlogistiken, strängare miljökrav och inte minst med vår förmåga att möta näringslivets ständigt ökande krav på en effektiv resursanvändning.

Ingen vanlig pallhandel

I vår digitala pallbank kan du administrera din returlogistik. Du kan betrakta den som ditt kontrollcenter: Här gör du beställningar, följer upp och tar fram dokumentation.

Pallbanken är Smart Returs hjärta och hjärna: Köp pallar när du behöver fler, sälj till oss när du har för många. Beställ transporter och returer, beställ lagringsplats och håll kontroll på dina pallar. Här får du också en översikt över sorteringsresultat, reparationer, återvinningsgrad och utsläppsminskningar.